Tiflopedagógiai munka:

A tiflopedagógus látássérültek pedagógiája szakirányon végzett gyógypedagógus. A látássérült gyermekek szükségleteit, képességeit és igényeit figyelembe véve gyógypedagógiai nevelési, oktatási, fejlesztési, terápiás, prevenciós, habilitációs és rehabilitációs feladatokat lát el.

Komplex készség- képességfejlesztést végez, ahol nagy hangsúlyt kap a látásnevelés, a látási funkciók fejlesztése.

A látássérült (gyengénlátó, aliglátó) tanulók különböző mértékben használják ki megmaradt látásukat. A fejlesztés, látásnevelés célja az, hogy a tanulók képesek legyenek látásuk jobb kihasználására, a látási funkciók gyakoroltatásával teljesítőképességük növekedjen. A gyógypedagógiai habilitációs fejlesztő foglalkozáson a színészlelést, formaészlelést, vizuális figyelmet, vizuális emlékezetet, gondolkodást fejlesztjük, s helyet kapnak a kompenzációs technikák is, melyek segítségével a gyermekek a látássérülésükből adódó hátrányukat tudják kompenzálni. Vak tanulók esetében fontos többek közt a tapintás, a tájékozódás, az önkiszolgálás fejlesztése, a Braille írás, olvasás, felolvasó programok használatának megtanítása.

A gyermekekkel egyéni állapotukból adódóan személyre szabott fejlesztés folyik. A fejlesztő feladatok változatosak, játékosak, megfelelnek a tanulók képességeinek, érdeklődésének, s a gyermekek szükségleteikre épülnek. A tiflopedagógus feladatai közé tartozik a gyermek pedagógusaival való folyamatos kapcsolattartás, tanácsadás is.

Bejegyzéshez tartozó kép forrása: https://imgbin.com/download/w7QyxABP – felolvasó program ikonja