Fenntarthatóság a fejlesztő iskolánkban

Fejlesztő iskolaként egyedülálló annak a megvalósítása, hogy az iskolákban országosan megjelenő fenntarthatósági irányokat követni tudjuk. Az általános fenntarthatósági szemlélet megvalósításához módszerinket tanulóink képességeihez kell adaptálnunk.

Fejlesztő iskolába azok a gyermekek járhatnak, akiket a szakértői bizottsági vélemény ebbe az iskolatípusba jelöl ki. Ezek a gyermekek súlyosan és halmozottan fogyatékkal élők. Ez annyit jelent a hétköznapokban, hogy intellektuális képességzavaruk súlyos, autizmus esetén szociális / társas viselkedésükben nagyon eltérőek a tipikusan fejlődő társaikhoz képest. A halmozottan fogyatékosság ebben a kontextusban pedig annyit jelent, hogy súlyos fogyatékosságukhoz más fogyatékosság is társul. Sok esetben a beszélt nyelvi kommunikációjuk is olyan mértékben sérül, hogy a beszélt nyelvet is csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem képesek elsajátítani. Mozgásukban, látásukban és hallásukban is korlátozottak lehetnek képességeik.

Fenntartónk, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványa lehetővé tette, hogy lehetőségeinket, módszereinket kibővíthessük a fenntarthatóság szemléletében.

Célunk, hogy tanulóinkat képessé tehessük a lehető legönállóbb és leggazdaságosabb életre. Gazdaságilag is nagy teher a szülőknek tanulóink ellátása, ezért arra kell törekednünk, hogy ehhez is segítséget adjunk a családok számára. Fontos szempont a fenntarthatóság szemléletében, hogy ezt a szülőket bevonva valósítsuk meg

Ezért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskoláink tagintézményeinkben is nagy gondot fordítunk arra, hogy megvalósuljon a fenntarthatóságra való nevelés, a takarékosság fontosságának felhívása, mind a gyermekek, mind a szüleik számára.

Az elmúlt tanév már ennek a szemléletnek a gyakorlatban való a megvalósításáról szólt.

Ehhez kapcsolódóan valósítottuk meg csoportjainkban a takarékosság hetét, az állatok világnapját. a víz világnapját, a Föld világnapját, a méhek világnapját és a fenntarthatóság hetét.

A kiskertünkhöz szükséges eszközöket beszereztük. A kertészkedéshez szükséges magokat adományba kaptuk és a szülőknek is kiosztottuk.

A bejegyzéshez kapcsolódó képek még szemléletesebbé teszik a gyerekek és a mi egész éves munkánkat.